Skip to content

ЙЕРУСАЛИМ И СВЕТИТЕ ЗЕМИ

Пътуване със самолет и автобус
17 – 23 октомври
7 дни / 6 нощувки

Йерусалим и Светите Земи векове наред са били бленуваната цел на безброй поклонници. Нашето пътуване включва посещение и поклонение на главните християнски светини не само в Светия Град, но и във Витлеем, Назарет, Галилея, Йерихон, Юдейската пустиня – по стъпките на Христа, пророците и апостолите. Участваме в православна св. Литургия на най-светите места в света – Гроба Господен и Витлеемската пещера. Потапяме се във водите на светата река Йордан. Запознаваме се отблизо с живота на монашеството. Чрез подробни богословски и исторически беседи научаваме не само за миналото и настоящето на посещаваните места, но и за духовния смисъл на свързаните с тях старозаветни и новозаветни събития.

І ден: Сутринта полет от София до летище „Бен Гурион“ (Тел Авив). Посещение на Лод (Лида Палестинска) с гроба на св. Георги Победоносец. Автобусна обиколка из Тел Авив и посещение на Стария град в Яфа. Придвижване до Витлеем. Вечеря и нощувка във Витлеем.

ІІ ден: Ранна литургия в храма на Рождество Христово (VІ в.) в криптата на Витлеемската пещера. Закуска. Посещение на храмовия комплекс във Витлеем. Посещение на Полето на пастирите. В Йерусалим посещение на Елеонския хълм (мястото на Христовото Възнесение); м-р „Св. Мария Магдалина“ (мощите на св. мчца Елисавета Фьодоровна и нейната съкилийница св. Варвара), Гетсимания (мястото на Христовата молитва и предателството на Юда), гроба на св. Богородица (с чудотворната икона на св. Богородица Йерусалимска). Къпалнята Витезда. Символичния Кръстен път (Via Dolorosa) и Гроба Господен с Голгота. Вечеря и нощувка във Витлеем.

ІІІ ден: Закуска. Посещение на м-ра на св. Теодосий (поклонение на мощите, пещерата на Влъхвите), м-р „Св. Сава Освещени“ (достъпен само за мъже, жените го разглеждат отвън – изнасят се мощи за поклонение). Посещаваме Витания (гроба на възкръсналия св. Лазар); р. Йордан (възможност за потапяне в свещената река при мястото на Христовото Кръщение), Мъртво море (възможност за потапяне в най-соленото езеро на света на най-ниската точка на сушата, 430 м. под морското равнище); м-р „Св. Герасим Йордански“. Вечеря и нощувка в Тверия.

ІV ден: Закуска. Посещение на Назарет – храмa при извора на Благовещението; храма на Благовещението (изграден върху дома на Светото семейство), Кана Галилейска. Изкачване на връх Тавор – м-р „Св.Преображение“. Посещаваме православния Капернаум (монастира на 12- те апостоли), Табха (мястото на чудото с умножаването на хлябовете). Вечеря и нощувка в Тверия.

V ден: Закуска. Придвижване до Йерихон (монастира на Христовите изкушения, монастирa при смоковницата на Закхей). В Йерусалим посещаваме монастира „Св. Кръст“ и родното място на св. Иоан Кръстител – Ейн Карем. Вечеря и нощувка в Йерусалим. Възможност за участие в среднощната св. Литургия на Гроба Господен.

VІ ден: Закуска. Посещаваме Стария град: „Стената на плача“, храмовия хълм с „Купола на скалата“, xълма Сион, където посещаваме залата на Тайната вечеря и храм „Успение Богородично“. Разглеждаме кварталите на Стария град: християнски, еврейски, мюсюлмански, арменски; римската улица Cardo. Свободно време. Вечеря и нощувка в Йерусалим.

VІІ ден: Закуска (в пакети). Много рано сутринта придвижване до летище „Бен Гурион“ и отпътуване за София. Пристигане в София около 10 ч.

Цена на човек, настанен в двойна стая: 2 365лв.

Цената включва:

●двупосочен самолетен билет с летищни такси София – Тел Авив (с редовна авиолиния и с включен багаж 8 + 23 кг.);
● 6 нощувки в хотели с 3 звезди (2 нощувки във Витлеем, 2 в Тверия, 2 в центъра на Йерусалим);
● 6 закуски и 6 вечери в хотелите;
● транспорт с комфортен автобус (3 звезди) – 6 дни;
● беседи на български език от лектор-богослов;
● местен придружаващ израелски екскурзовод;
● застраховка „Помощ при пътуване“ върху 10 000 евро.

Цената не включва:

●входните такси по основната програма, бакшиши на шофьорите (обичайна практика в Израел), транспорт с микробус до връх Тавор и маршрутки до манастира „св. Сава“ на обща стойност 60 щ.дол, които се заплащат предварително в левовата им равностойност в офиса на фирмата;

●Застраховка ,,Отмяна на пътуване“ (препоръчителна).


Необходими документи:

●международен паспорт, който трябва да има минимум 6 месеца валидност след датата на завръщане от пътуването.

Забележка: Цената е на човек в стая с 2 легла. За самостоятелна стая се доплаща.