Skip to content

,,По пътя на коприната“ и майсторски кулинарен клас

17.09.2023г. – 23.09.2023г.

Ташкент – Бухара – Самарканд

7 Дни / 6 Нощувки

Узбекистан – разнообразно културно и историческо наследство, център на древни цивилизации, известен с изработка на керамика, килими, бижута и разбира се – коприна. Невероятен район с гостоприемно население и страхотна кухня, на която ще имате възможност да се насладите и да участвате в приготвянето на национални местни ястия.

Ден 1

Среща на литище София и отпътуване за Истанбул в 21:10ч с полет на Turkish Airlines. Пристигане в Истанбул в 22:35ч.

Ден 2

Отпътуване за Ташкент в 00:55ч с полет на Turkish Airlines. Пристигане в 07:25 ч. Посрещане  и настаняване в хотела. Почивка. В 11:00 часа среща с водача в хотела и начало на обиколката на Ташкент:

Старата част на град Ташкент:

Посещение на комплекса Хаст Имам: състоящ се от медресето Барак-хан, джамията Тилашейх – хранилището на известния Коран Осман и златната коса на пророка Мохамед, Мавзолеят на Кафал Шаши; Джума джамия Ходжа Ахрар Вали, базар Чорсу, бяла джамия Минор.

Свободно време за обяд.

Модерната част на град Ташкент:

Обиколка на площад Амир Темур: площад Амир Тимур, в центъра на който има паметник на великия командир Амир Темур, известните ташкентски камбани; Театър за опера и балет. Алишер Навои, Площад на независимостта, Паметник на смелостта (паметник на земетресението от 1966 г.), метро в Ташкент.

След обиколката – трансфер до майсторския клас.

Майсторски клас по приготвяне на национално ястие Пилаф с покана на фолклорен ансамбъл.

Ще бъде показан целият етап на готвене на пилаф, както и самите Вие ще можете да участват в процеса на готвене.

Свободно време след мероприятията. Нощувка в Ташкент.

Ден 3

Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до ж.п. гарата. 7:30ч.  отпътуване за Бухара с високоскоростен влак „Aфрсиаб“

Пристигане в Бухара 11:20ч. Посрещане и трансфер до града. Екскурзия в Бухара (продължителност 6-7 часа): Национален парк Саманиди, където се намира мавзолея на Саманидите (10в).

Майсторски клас по готвене на бухарска самса или тортили. Обяд.

Продължаваме с: медресето Мирзо Улугбек (15 век), медресето Абдулазизхан (17-ти век), архитектурният ансамбъл Po-i Kolon (включва минарето Калон (11-12 век), Катедралната джамия (15-ти век), сегашното медресе Мири-Араб (16 век), цитаделата Кохна – Арк (главната резиденция – основата на град Бухара, 3-5 век пр. н. е.), джамията Боло и Боло-Хауз (17-18 век) са разположени срещуположно.Настаняване в хотела, свободно време.  Нощувка в Бухара.

Ден 4

Закуска. Освобождаване на хотела.

9:00ч начало на програмата: Ансамбъл Ляби Хауз, на територията на който се намира Надир Диванбеги (17 век), Медресе Кукелдаш (16 век), Ханака, басейн Ляби-Хауз – изкуствено езерце, около което са разположени архитектурни паметници; Caravan Saray (в превод хан, 15-17 век); известен Бухарски търговски куполи, които се простираха от Ляби-Хауз до Медресето Мири-Араб (17 век); Посещение на селската лятна резиденция на емира на Бухара „Sitorai Mokhi“ Хоса” (края на 19 век – началото на 20 век); Свободно време.

Вечеря с театрална постановка ,,Бухарска сватба”, където ще се запознаете с обичаите и традициите на националната сватба.Нощувка в Бухара.

Ден 5

Закуска. 

В 10:00 ч. екскурзията извън града:

Посещение на мемориалния комплекс на Бакудин Накшбанди – велик теолог. XIV век основателят на суфийския орден Накшбандия е погребан на 12 км от Бухара в град Касри Орифон. Мавзолеят на Св. Бахудин Накшбанд се смята за централноазиатска Мека. Тук идват вярващи от различни мюсюлмански страни, да поиска изпълнение на желанията и отвращение от греховете; Посещения в къщата на Файзула Ходжаев, търговец милионер от Бухара, търгувал с астрахан в Русия, Германия и други страни (края на XIX – началото на XX век), в допълнение към завладяваща обиколка на залите и музейни експозиции, музейни изследователи предлагат чудесен етнографски програма, с която можете да се запознаете с традиционни обреди на бухарите: ,,Гаворабандон“ – полагане на бебето в люлката, ,,Салабандон“ – ритуалът на посвещаване в жени и показване на национални бухарски дрехи XIX-XX.

Обяд.

14:30ч След обиколката трансфер до гарата.

Отпътуване за Самарканд с високоскоростен влак „Афросиаб“ в 15:24 ч.

Пристигане в Самарканд в 17:10ч., трансфер и настаняване в хотела. Свободно време.Нощувка в Самарканд.

Ден 6

Закуска.

В 9:00ч начало на програмата в Самарканд: 

Самарканд е вторият по население град в Узбекистан, един от най-старите градове в света, на същата възраст като Рим, Атина и Вавилон. Днес ще посетим неговите забележителности като Мавзолея Гур-Емир (15 век) – гробницата на Амир Темур и династията Тимуриди; Комплексът Шахи-Зинда, на територията на който има мавзолеи на самаркандското благородство от 11-15 век и който е част от световното наследство на ЮНЕСКО; 

Майсторски клас за приготвяне на национално ястие Казан кабоб

13:00 – 14:00 Обяд

Програмата продължава с:  Архитектурен ансамбъл Регистан (включително медресето Улугбек (15 век), Шер-Дор (17 век), Тиля-Кари (17 век). Ансамбълът Регистан е изключителен пример за градоустройствено изкуство в Централна Азия. От 2001 г. архитектурният ансамбъл Регистан, заедно с други исторически паметници на Самарканд, беше включен в Света наследство на ЮНЕСКО.

Разходка  по живописната алея, където са разположени уютни кафенета, магазини за сувенири, работилници.

Джамията Биби – Ханъм (15-ти век) и посещение на Siab Oriental Bazaar, където е лесно да намерите узбекски традиционни занаяти и местни сладкиши

В 18:00ч посещение на Театъра за исторически костюми El Merosi.Нощувка в Самарканд.

Ден 7

Трансфер до международното летище в 3:30 сутринта. Отпътуване за Истанбул в 05:40ч. с  Turkish airlines. Пристигане в 8:50ч. Излитане от Истанбул в 13:20ч и пристигане на летище София в 14:35ч.

Цена на човек, настанен в двойна стая: € 2011

Цената включва:

*Самолетни билети с включени летищни такси: София – Истанбул – Ташкент и Самарканд – Истанбул – София с Turkish airlines;

*Настаняване в хотел 3* с включена закуска;

*Комфортен транспорт за трансфери (от летище/гара и обратно) и екскурзии по програмата;

*Екскурзоводски услуги;

*Входни такси по програма;

*Театър за костюми Ел Мерос в Самарканд;

*Кулинарен майсторски клас с фолклорен ансамбъл в Ташкент с включена вечеря;

*Кулинарен майсторски клас в Бухара;

*Кулинарен майсторски клас в Самарканд с включен обяд;

*Вечеря с театрална постановка „Бухарска сватба“;

*Ж.П. билети за влак Афросиаб (Икономична класа):

Ташкент – Бухара;

Бухара – Самарканд;

*Застраховка ,,Помощ при пътуване в чужбина“, с лимит на отговорност € 10 000;

*Представител на туроператора.

Цената не включва:

*Обяди и вечери, с изключение на включените по програма;

*Напитки (безалкохолни и алкохолни);

*Фото и видео заснемане на паметниците;

*Разходи от личен характер;

*Доплащане за застраховка ,,Помощ при пътуване в чужбина“ за лица над 65г., с лимит на отговорност € 10 000 – 15лв;

* По желание: сключване на застраховка ,,Отмяна на пътуване“.

Необходими документи: задграничен паспорт, с валидност поне 6 месеца от датата на връщане. Няма визови и медицински изисквания.

Начин на плащане: 50% от сумата се заплаща при сключване на договор; доплащане – 45 дни преди датата на отпътуване.

Минимален брой туристи: 10

Забележка: възможна е промяна на полетното разписание и цената на самолетния билет, от страна на авиокомпанията. В този случай Туроператора си запазва правото да актуализира цената.